Sensory Evaluation of Dry Persimmons of the Tipo (Diospyros kaki L. f.) Variety - Vogrin, Andrej; Marko, Petra; Unuk, Tatjana (Agricultura Scientia, 2021)
Vpliv priprave plodov na senzorično oceno suhih kakijev sorte 'Tipo' (Diospyros kaki L.). Raziskava, izvedena na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, temelji na preizkušanju potencialne všečnosti suhega kakija glede na različne oblike priprave plodov na sušenje. Ta se je razlikovala glede na umedenost plodov, debelino in obliko rezin ter pristnost kožice. Senzorično vrednotenje vzorcev je bilo izvedeno med študenti in zaposlenimi z uporabo hedonske lestvice, kjer so preskuševalci ocenili všečnost parametrov videza (oblika in barva) in okusa (razmerje med sladkorjem in kislino, tekstura, trpkost, prisotnost lupine – le pri enem obravnavanju in skupni vtis) vzorcev. Najvišjo oceno za videz je prejel vzorec, pripravljen iz neoplojenega in olupljenega kakija, narezanega na rezine debeline 3 mm. Z najvišjimi ocenami pri parametrih okusa pa je izstopal neoplojen olupljen krhelj. Ocene kažejo, da so oplojeni kakiji manj primerni za sušenje, saj so pri vseh spremljanih parametrih ocenjeni z najnižjimi ocenami, medtem ko prisotnost kožice ni moteča.
Keywords: kaki; sušenje; hedonska senzorična ocena