Iron Age farming in the Central European Alpine and Dinaric regions; crop occurrence and distribution - Paušič, Andrej; Šušek, Andrej (Agricultura Scientia, 2020)
Poljedelstvo v obdobju železne dobe na območju Alp in Dinarskega gorstva Srednje Evrope; pojavljanje in razširjenost pomembnejših vrst poljščin. V delu so zbrani arheobotanični popisi rastlinskih makroostankov, najdenih v arheoloških grobiščih iz dveh evropskih biogeografskih regij – Alp in Dinaridov srednje Evrope. Glavni namen preglednega članka je predstaviti najpomembnejše kulturne rastline, ki jih je človek gojil v omenjenih regijah v času železne dobe ter rezultate primerjati med regijami. Delo vsebinsko povezuje ekološko-biogeografske parametre v posamezni regiji s pojavnostjo izbranih oziroma opazovanih vrst poljščin. Evidentno je, da so imeli tekom procesa domestikacije številnih vrst poljščin na območju srednje Evrope pomembno vlogo številni ekološki dejavniki, ki so prispevali k nastanku ti. ekoloških tipov posameznih vrst poljščin; ki uspevajo v tem prostoru še danes. Delo nazorno nakazuje na podobne ekološko-biogeografske značilnosti obeh preučevanih regij; odstotek gojenih vrst žit (v primerjavi z drugimi vrstami poljščin) v času železne dobe je bil na prostoru Dinaridov višji kakor v Alpskem svetu. Na istem območju prav tako nismo našli dokazov oziroma podatkov o gojenju stročnic. Rezultati študije kažejo, da je bilo število gojenih vrst poljščin v obdobju železne dobe v obeh regijah primerljivo.