Chinaberry Aqueous Extract and Fumigant Effects on Carob Moth - Nia, Billal; Ben Salah, Mohamed Kamel (Agricultura Scientia, 2020)
Vodni ekstrakt listov indijske lipovke in fumigantni učinek na rožičevo veščo. Z namenom boja proti rožičevi vešči Ectomyelois ceratoniae (Zeller, 1879) (Lepidoptera: Pyralidae) in za zmanjšanje škodljivih učinkov uporabe konvencionalnih pesticidov je bil izveden test učinkovitosti zatiranja z uporabo vodnega izvlečka listov indijske lipovke Melia azedarach (Meliaceae) ter s fumigacijo s hlapi sproščenimi iz zmletih listov. V raziskavi so v laboratorijskih pogojih preizkusili pet različnih koncentracij vodnega ekstrakta listov indijske lipovke, ki so ga popolnoma naključno razpršili neposredno na jajčeca, ličinke in odrasle osebke rožičeve vešče. Fumigantni učinek zmletih listov indijske lipovke je bil prav tako preizkušen na odraslih osebkih rožičeve vešče. Dobljeni rezultati so pokazali, da štiri dni po nanosu vodni ekstrakt nima vpliva na izleganje jajčec, saj je bila stopnja izleganja 55% pri kontrolni in testni skupini. Pri ličinkah je bila ugotovljena preko 86% smrtnost pri koncentraciji 250 mg/ml. Letalni koncentraciji LC50 in LC90 sta bili 121,24 oziroma 266,74 mg/ml. Pri odraslih osebkih je uporaba vodnega izvlečka 24 ur po nanosu povzročila 93% smrtnost pri koncentraciji 250 mg/ml, pri čemer sta letalni koncentraciji CL50 in CL90 znašali 111,38 oziroma 240,31 mg/ml. Fumigantnega učinka zmletih listov indijske lipovke na odrasle vešče ni bilo. Raziskava je jasno pokazala, da ponuja vodni izvleček listov indijske lipovke dodatno rešitev v integriranih strategijah zatiranja škodljivcev.