Razumevanje izgub družin medonosne čebele (Apis mellifera): večfaktorska perspektiva - Hribernik, Tamara; Plemenitaš, Ernest; Pangerl, Tjaša; Gregorc, Aleš (Agricultura Scientia, 2025)
Čebele imajo ključno vlogo kot opraševalke kulturnih in divjih rastlin ter tako pomembno prispevajo k biotski raznovrstnosti. Čebelarstvo predstavlja pomembno gospodarsko in kmetijsko dejavnost. Čebelarji se soočajo s številnimi zunanjimi dejavniki, med katerimi so podnebne spremembe, intenzivna kmetijska pridelava, raba pesticidov ter visoka pojavnost bolezni medonosne čebele. Doslej izvedene raziskave so opredelile številne potencialne dejavnike, ki prispevajo k zmanjševanju populacije v družinah, zmanjšani vitalnosti ter k izgubam čebeljih družin. Ta pregledni članek povzema najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na medonosne čebele in njihovo zdravje. Med glavnimi vzroki izgube družin so škodljivci in povzročitelji bolezni, okoljski dejavniki, čebelarske prakse ter ostanki pesticidov. Zmanjševanje izgub družin medonosne čebele zahteva celosten pristop, ki upošteva večfaktorsko naravo problema. Usklajene strategije morajo upoštevati neposredne biološke grožnje, kot so paraziti in patogeni, kakor tudi posredne vplive, med katere sodijo okoljske spremembe, izpostavljenost pesticidom ter kakovost pašnih virov.