Možnosti kemičnega zatiranja stenice marmorirane smrdljivke (Halyomorpha halys Stål) v nasadih hrušk z integriranim varstvom rastlin - Paušič, Andrej; Goričan, Jernej; Lešnik, Mario (Agricultura Scientia, 2025)
V sezoni 2021 in 2022 smo v nasadu hrušk sort Viljamovka in Abate Fetel v kraju Bilje izvedli dva poljska poskusa, v katerih smo analizirali učinkovitost dveh škropilnih programov za zatiranje stenice marmorirane smrdljivke. Pri programu A smo uporabili insekticide na podlagi aktivnih snovi acetamprid, piriproksifen, spirotetramat, indoksakarb, lambda- cihalotrin in abamektin, pri programu B pa smo uporabili insekticide na podlagi aktivnih snovi acetamprid, piriproksifen, deltametrin, fosmet, abamektin, v kombinaciji z alternativnimi repelentnimi pripravki na podlagi kaolina, silicija, žveplovega oksida in rastlinskih izvlečkov. V netretiranih kontrolnih parcelicah smo v letu 2021 ob obiranju pri sorti Viljamovka zabeležili 23 % poškodovanih plodov in pri sorti Abate Fetel 25 %. V letu 2022 je odstotek poškodovanih plodov v kontrolnih parcelicah znašal pri sorti Viljamovka 30 % in 30 % pri sorti Abate Fetel. Učinkovitost škropilnega programa A za zmanjšanje deleža poškodovanih plodov je v letu 2021 znašala od 34 do 78 % in v letu 2022 od 60 do 70 %. Učinkovitost škropilnega programa B za zmanjšanje deleža poškodovanih plodov je v letu 2021 znašala od 34 do 78 % in v letu 2022 od 60 do 70 %. S testiranimi škropilnimi programi ne moremo povsem preprečiti gospodarsko relevantne izgube pridelka.