The Adverse Impacts of a Single Exposure to the Fungicide Picoxystrobin during the Larval Stage on Africanized Apis mellifera - Domingues, Caio Eduardo da Costa; Ansaloni, Leticia Salvioni; Gregorc, Aleš; Mathias da Silva, Elaine Cristina (Agricultura Scientia, 2025)
Škodljivi učinki enkratne izpostavljenosti ličink afrikanizirane čebele (Apis mellifera) fungicidu pikoksistrobin. Uporaba pesticidov ostaja problem v kmetijstvu, saj onesnažuje naravne ekosisteme in vpliva na čebele. Fungicidi se pogosto uporabljajo po vsem svetu, medonosne čebele pa lahko v svojo čebeljo družino prinesejo kontaminiran cvetni prah in nektar ki vpliva na razvoj ličink. Študije o izpostavljenosti ličink fungicidom so še redke. Zato je bilo to delo namenjeno oceni učinkov izpostavljenosti ličink fungicidu pikoksistrobin na biološke parametre in celični stres v maščobnem telesu. Ličinke so bile četrti dan (D4) enkrat izpostavljene pikoksistrobinu pri koncentracijah 5 ng a.i./μL (PCX5), 45 ng a.i./μL (PCX45), 135 ng a.i./μL (PCX135) in 400 ng a.i./μL (PCX400). Ocenjeni so bili učinki na umrljivost ličink in bub, ter učinki na stopnjo zabubljenja in izleganja. Poleg tega je bil pri na novo izleženih čebelah ocenjen celični stres v maščobnem telesu. Izpostavljenost PCX400 je povečala smrtnost ličink za 26 % in zmanjšala stopnjo izleganja čebel. Druge koncentracije niso vplivale na umrljivost ličink in bub ali na stopnje zabubljenja in izleganja čebel. Učinek citotoksičnosti je bil ugotovljen v novo izleženih čebelah, tretiranih s PCX400, na kar kaže pozitivni imunski test na HSP70. Enkratna izpostavljenost pikoksistrobinu vpliva na slabši razvoj ličink, povzroči celični stresni odziv in potencialno moti dinamiko razvoja čebelje družine.