Comparison of Slovenian Traditional Plum Materials with Genetic Resources from the Slovenian Plant Gene Bank - Ternjak, Tina (Agricultura Scientia, 2025)
Primerjava slovenskih tradicionalnih genotipov sliv z genskimi viri iz Slovenske rastlinske genske banke. Rastlinska genska banka Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede hrani poleg drugih vrst tudi okrog 250 akcesij koščičarjev, pri čemer večina materiala pripada vrstama Prunus domestica L. in Prunus cerasifera Ehrh. Z uporabo 11 mikrosatelitskih lokusov smo v raziskavi želeli: 1. oceniti genetsko strukturo slovenskih tradicionalnih genotipov sliv nabranih in situ v primerjavi z ex situ materialom iz kolekcije genske banke koščičarjev; 2. prepoznati edinstven material med in situ nabranimi akcesijami; 3. raziskati genetske odnose med dvema proučevanima vrstama. Genetska struktura 60 genotipov sliv je bila analizirana s pomočjo Principalne koordinatne analize (PCoA) ter Bayesove analize. PCoA analiza je razdelila akcesije glede na pripadnost preučevanima vrstama (P. cerasifera oz. P. domestica ), medtem ko je Bayesova analiza pokazala, da si številne akcesije tako iz vrste P. domestica , kot P. cerasifera delijo pripadnost znotraj specifične populacije. Material nabran ex situ je pokazal večjo genetsko raznolikost, saj je bil razdeljen na več populacij v primerjavi z materialom nabranim in situ . Med slednjim smo identificirali unikatne genotipe sliv, predvsem iz Prekmurja in Štajerske, ki bi jih bilo smiselno vključiti v obstoječo kolekcijo rastlinske genske banke.