Supplemental Role of Fodder Tree Legumes in Dwarf Sheep and Goats Feeding Systems: A Review - Fasae, Oladapo Ayokunle; Adelusi, Felicia Temitope (Agricultura Scientia, 2024)
Članek obravnava pregled literature na temo potenciala krmnih stročnic kot obetavne in prehranske strategije za zmanjšanje problema nezadostne oskrbe s krmo v proizvodnih sistemih zahodnoafriških pritlikavih ovac in koz, zlasti v sušnem obdobju. Za bolj trajnostne kmetijske sisteme, vključno s širjenjem uporabe lokalno pridelane razpoložljive krme, predstavljajo krmne stročnice predvsem vrste Leucaena leucocephala, Gliricidia sepium in Enterolobium cyclocarpum zanimivo strategijo za zagotavljanje dušika v prehrani in izboljšanje prebavljivosti krme, za povečanje telesne mase in zadrževanje dušika, s čimer se poveča produktivnost pritlikavih ovac in koz. Vsebujejo tudi biološko aktivne spojine, ki pomagajo pri upočasnitvi okužb s parazitskimi ogorčicami v prebavnem traktu in zmanjšujejo emisije črevesnega metana pri teh živalih. Vsebnost surovih beljakovin se je v različnih vrstah krmnih stročnic gibala med 16,20 do 26,79 %, vsebnost taninov pa med 0,95 do 2,92 %. Pri pritlikavih ovcah, ki so jih dokrmljevali s krmnimi stročnicami, se je glede na objavljene raziskave prirast telesne mase povprečno povečal za 43,23 do 48,59 g/dan, pri pritlikavih kozah pa za 32,46 do 40,87 g/dan. Analizirane hematološke in serumske biokemične spremenljivke so bile v dovoljenem območju za zdrave živali in so pokazale ustrezno oskrbo s hranili iz različnih vrst krmnih stročnic in izboljšanje produktivnosti živali. Na osnovi pregledane literature lahko zaključimo, da imajo krmne stročnice odlično hranilno vrednost ter predstavljajo pomemben prehranski potencial za trajnostne sisteme krmljenja pritlikavih ovc in koz.