Rockerbot: Rover Kinematics for Maize Farming - Zinzani, Matteo; Usuelli, Mirko; Cudrano, Paolo; Mentasti, Simone; Arnone, Carlo; Cerutti, Andrea; Lo Grasso, Alba; Farag, Abdelrahman Tarek; Matteucci, Matteo (Agricultura Scientia, 2024)
Rockerbot: Kinematika robotske platforme za pridelavo koruze. Pregledovanje in nadzor pridelka imata pomembno vlogo v sodobni kmetijski praksi, saj kmetom omogočata, da ocenijo stanje svojih njiv in na podlagih pravih informacij sprejemajo pravilne odločitve glede upravljanja s pridelki. Vendar so obstoječe metode pregledovanja pridelka pogosto računsko intenzivne, kar vodi do počasnih in dragih postopkov. Iz tega razloga obstaja zahteva po učinkovitejših in stroškovno dostopnejših pristopih za pregledovanje pridelkov, z namenom izboljšanja produktivnosti in trajnosti v kmetijstvu, kot tudi za reševanje težav glede pomanjkanja delovne sile. V tej raziskavi predstavljamo Rockerbot, nov kmetijski robot, ki je zasnovan kot kompaktni rover, sposoben krmariti in pregledovati koruzna polja v zgodnjih fazah rasti. Predstavljena tehnologija je bistvenega pomena za pravočasno prilagajanje spremembam, da se zagotovi optimalna pridelava pridelka. Delo ponuja celovit pregled korakov in odločitev, sprejetih v fazi razvoja strojne in programske opreme. Poglavje o strojni opremi je osredotočeno na dizajn robota, ki ga narekuje kinematika roverja, medtem ko poglavje o programski opremi opisuje naloge, ki jih lahko Rockerbot izvaja z uporabo mobilnega zaznavanja, kot so kartiranje, zaznavanje in odkrivanje.