The Effects of Hedgerows Shading on Soil Temperature and Gravimetric Soil Water Content - Lešnik, Tina; Kraner Šumenjak, Tadeja; Muršec, Mateja (Agricultura Scientia, 2023)
Učinki senčenja mejic na temperaturo tal in gravimetrično vsebnost vode v tleh. Študija obravnava učinek zasenčenosti zaradi mejic na fizikalne lastnosti tal: gravimetrično vsebnost vode v tleh in temperaturo tal. Analiza obeh parametrov je bila izvedena na dveh lokacijah, pri čemer je bila lokacija 1 iz dveh strani obdana z mejico, lokacija 2 pa z mejico le na eni strani. Vzorci tal in meritve temperature tal so bili odvzeti na različnih razdaljah od mejice in v različnih časovnih intervalih na obeh lokacijah. Dnevno zasenčenost na različnih razdaljah od mejice na lokaciji 1 in 2 smo izračunali s programom ArborShadow R4. Na lokaciji 1 je zasenčenost zelo visoka in se giblje od 76 do 100% skozi vse leto, na lokaciji 2 pa nižja in se giblje med 1 do 25%. Na lokaciji 1 je bilo ugotovljeno, da mejice nimajo statistično pomembnega vpliva na gravimetrično vsebnost vode v tleh ter temperaturo tal po celotni površini parcele, medtem ko se odstotek senčenja z razdaljo le rahlo zmanjšuje. Na lokaciji 2 je bilo ugotovljeno povišanje temperature tal in rahlo zmanjšanje (statistično neznačilno) gravimetrične vsebnosti vode v tleh z naraščajočo oddaljenostjo od mejice, medtem ko je skupna povprečna zasenčenost glede na lokacijo 1 precej nižja. Poleg tega na lokaciji 2 odstotek zasenčnosti močneje upada z oddaljenostjo od mejice. Na splošno je mogoče opaziti nižje temperature tal in višjo gravimetrično vsebnost vode v tleh na bolj zasenčeni lokaciji 1.