Common Plant Bioactive Components Adopted in Combating Gastrointestinal Nematodes in Small Ruminant – A Review - Azeez Olanrewaju, Yusuf; Monsurat Bolanle, Surajudeen; Bolanle Temitope, Akinyemi (Agricultura Scientia, 2023)
Običajne rastlinske bioaktivne sestavine, uporabljene za zatiranje gastrointestinalnih ogorčic pri drobnici – pregled. Visoki stroški, ki jih imajo kmetje zaradi kemičnih antihelmintikov, zmanjšanje učinkovitosti te skupine zdravil in razvoj odpornih sevov ogorčic zahtevajo iskanje ustreznih alternativ. V raziskavah še vedno obstajajo številne vrzeli pri uporabi rastlinskih sekundarnih metabolitov glede (ne)ustreznosti dokumentacije o aktivnih spojinah, načina delovanja in standardizacije njihove uporabe pri drobnici. Ta pregledni članek se osredotoča na uporabo bioaktivnih sestavin rastlin in rastlinskih izvlečkov za zatiranje gastrointestinalnih ogorčic (GIN) pri prežvekovalcih in poudarja pomen uporabe rastlin v prehrani in zdravju prežvekovalcev, pomanjkljivosti konvencionalnih metod zdravljenja in potrebo po ustreznih alternativah. Nadalje dokumentira glavne bioaktivne sestavine rastlin, ki se uporabljajo pri zdravljenju GIN pri prežvekovalcih in njihov način delovanja na jajčeca, ličinke in odrasle osebke ogorčic. Zelo jasno je, da obstaja vrzel v raziskavah za potrditev in vitro testiranja nekaterih uporabnih spojin in vivo zaradi identifikacije aktivnih sestavin, saj večina od njih deluje v sinergizmu z drugimi, odmerjanje izvlečkov pa ni enotno, saj se molekulska masa izbranih spojin v večini primerov razlikuje. Iz rega razloga je potrebno izvesti skupne raziskave, na osnovi katerih bi lahko potrdili uporabnost bioaktivnih spojin in nato razvili zdravila, ki bi nadomestila drage konvencionalne antihelmintike, ki nenehno izgubljajo učinkovitost.