Pig Weight Estimation According to RGB Image Analysis - Kárpinszky, Andras; Dobsinszki, Gergely (Agricultura Scientia, 2023)
Ocena teže prašičev z analizo slike RGB. V prašičereji je poznavanje dejanske telesne mase posamezne živali ključnega pomena za rejca. Tovrstne informacije lahko pomagajo določiti ustrezno količino in vrsto krme za določenega prašiča pitanca. Tehtanje prašičev je bilo že od nekdaj problematično, saj je zamudno, priganjanje prašičev na tehtnico pa je tudi izjemno naporno. Poleg tega je postopek tehtanja za živali stresen. Cilj te raziskave je bil vzpostaviti RGB sistem, s katerim bi lahko ocenili dnevno telesno maso vseh prašičev in telesno maso posamezne živali. Raziskava je bila zastavljena v 100-dnevni rotaciji na komercialni prašičji farmi, kjer smo spremljali 32 prašičev. Razvili smo sistem za prepoznavanje značilnosti prašičev in sicer na predelu glave, pleč, trebuha in zadnjega dela telesa. Preizkušeni so bili trije različni modeli, pri čemer so bile glavne razlike med njimi povezane z obdelavo slike in kalibracijskimi podatki. S pomočjo modelov smo dobili več kot 97% ujemanje med telesno maso, napovedano z RGB modelom in ročno zabeleženo maso živali. V raziskavi razviti sistem rejcu omogoča, da upravlja in spremlja svoje prašiče z uporabo spletnega vmesnika, na osnovi česar lahko sprejema ključne odločitve v procesu reje.