The Effect of Biochar Applied Alone and in Combination with Mineral and Organic Fertilisers on the Yield of White Cabbage and Soil Properties - Jakop, Manfred; Belšak, Nataša; Rihter, Erik; Cenčič Predikaka, Tjaša; Stajnko, Denis; Grobelnik Mlakar, Silva (Agricultura Scientia, 2023)
Učinek samostojne aplikacije biooglja in v kombinaciji z mineralnimi in organskimi gnojili na pridelek belega zelja ter lastnosti tal. Namen študije je bil raziskati učinkovitost uporabe biooglja na rodovitnih tleh v zmernem podnebju v prvem letu uporabe. Poljski poskus smo izvedli na s hranili bogati meljasto ilovnati zemlji na dveh poskusnih mestih (Biš in Skorba), kjer smo preučevali vpliv biooglja, uporabljenega samostojno ali v kombinaciji s kompostom ali mineralnimi gnojili, na lastnosti tal in pridelek belega zelja. Poleg kontrole (C) smo v raziskavo vključili obravnavanja z bioogljem (B; 1,5 t/ha), kompostom (CO; 1,5 t/ha), mešanico komposta in biooglja (BCO; 3,0 t/ha), lahko topnimi mineralnimi gnojili (NPK; NPK 0,35 t/ha, kalijev sulfat 0,25 t/ha in kalcijev amonijev nitrat 0,25 t/ha) in kombinirano uporabo polovične količine NPK in BCO (NPK+BCO). Rezultati so pokazali, da vključena obravnavanja niso imela bistvenega vpliva na izmerjene kemijske lastnosti tal, razen na količino skupnega organskega ogljika, električno prevodnost in pH v Bišu ter skupni ogljik v Skorbi. Vsi raziskani parametri (masa zeljne glave, obseg glave, skupni in tržni pridelek) so bili višji na poskusni lokaciji v Skorbi. Statistično značilne razlike so bile ugotovljene le na lokaciji v Bišu, kjer je tretiranje vplivalo na vse parametre (p < 0,01), razen na obseg glave zelja. Gnojenje z NPK in NPK+BCO je vplivalo značilno na višji skupni pridelek (66,7 t/ha oziroma 65,8 t/ha) in tržni pridelek (53,2 t/ha oziroma 51,8 t/ha) v primerjavi z ostalimi obravnavanji (41,3–52,6 t/ha oziroma 30,5–42,4 t/ha). Čeprav razlike med ostalimi obravnavanji niso bile značilne, je bil opažen trend padanja pridelka zelja v smeri CO > BCO > B. Podobne rezultate smo dobili tudi pri analizi povprečnih podatkov obeh poskusnih lokacij.