The Parasite-Mediated Domestication Hypothesis - Skok, Janko (Agricultura Scientia, 2023)
Hipoteza o udomačitvi preko parazitov. Izhajajoč iz predpostavke, da paraziti posredno vplivajo pravzaprav na vse glavne procese, ki sodelujejo pri pojavu sindroma udomačevanja, domnevamo, da so imeli endoparaziti (helminti in protozoji) pomembno posredniško vlogo v procesu (proto) domestikacije. Hipoteza predvideva, da se pogostnost lastnosti sindroma udomačitve, kot so krotkost, depigmentacija, lisavost, pegavost, povešena ušesa, kratek in zavit rep, zmanjšana velikost nadledvične žleze itd., v (divji) populaciji povečuje i) z manjšo genetsko odpornostjo proti parazitom in/ali ii) z naraščajočo obremenitvijo s paraziti. V skladu s hipotezo o udomačitvi preko parazitov, bi lahko bile značilnosti sindroma udomačitve genetsko povezane z geni, povezanimi z odpornostjo/toleranco na parazite, vlogo miRNA v procesu epigenetskega dedovanja ali transgeneracijskega dedovanja stresne patologije.