The Impact of Bentonite Fining on Apple Juice Clarity and Sodium Content - Valdhuber, Janez; Pulko, Borut (Agricultura Scientia, 2022)
Vpliv čiščenja z bentonitom na bistrost in vsebnost natrija v jabolčnem soku. V poskusu smo za bistrenje jabolčnega soka pred pasterizacijo uporabili štiri kalcijeve bentonite (Ca bentonit) z različno vsebnostjo natrija v aktivatorju. Deleži natrija v aktivatorju so bili naslednji: 0% (B-0), 30% (B-30), 50% (B-50) and 70% (B-70). Za določitev korelacije med odmerkom bentonita in motnostjo soka po bistrenju smo uporabili različne odmerke: +40 g/hL, +50 g/hL, +60 g/hL, +70 g/hL in +80 g/hL. Bentoniti z dodanim natrijem v aktivatorju so dosegli veliko boljše bistrenje soka v primerjavi s čistim Ca bentonitom. Jabolčni sok se je bolje bistril pri bentonitih z višjim deležem natrija v aktivatorju ter hkrati ob višjih odmerkih (g/hL). Vsi bentoniti z dodanim natrijem v aktivatorju so sprostili bistveno več natrija v sok (6,7–8,4 mg/L) v primerjavi s čistim Ca bentonitom (3,2–3,4 mg/L). Pri večjih odmerkih bentonita je povečanje sproščanja natrija v sok največje pri bentonitu B-70. Bentonit z majhnim dodatkom natrija v aktivatorju (B-30) je najboljši kompromis v smislu bistrenja soka in sproščanja natrija.