Intra and between population genetic relationships among wild cherries [Prunus avium (L.) L.] based on molecular markers - Ternjak, Tina; Šiško, Metka (Agricultura Scientia, 2022)
Določanje genetske sorodnosti med populacijami divjih češenj [Prunus avium (L.) L.] z uporabo mikrosatelitskih markerjev. Divje češnje so značilna drevesa slovenske pokrajine, ki tvorijo naravne populacije. Zmožnost razlikovanja med posameznimi genotipi češnje [Prunus avium (L.) L.], tako gojenimi kot divje raslimi, je pomembno iz znanstvenih kot tudi iz ekonomskih razlogov. V genetsko analizo smo vključili stara drevesa in mlade rastline v okolici teh dreves. Vzorčenje je potekalo na dveh različnih lokacijah blizu Maribora, SV Slovenija. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je genetska sorodnost ter raznolikost med predstavniki obeh populacij. Osredotočili smo se na mlada drevesa, ki rastejo okoli starih dreves in bi lahko bila njihovi potomci. Ugotavljali smo še genetsko uniformnost znotraj populacije, število odstopajočih genotipov znotraj populacije, ki so bili verjetno preko semena preneseni iz neke druge populacije. Na treh mikrosatelitskih lokusih smo pri 38 preučevanih genotipih divje češnje skupaj namnožili 19 polimorfnih alelov, v povprečju 6,3 na lokus. Genetske razdalje med preučevanimi genotipi smo izračunali z Jaccardovim koeficientom in izdelali dendrogram. Za analizo genetske strukture smo uporabili PCoA metodo (analiza glavnih koordinat ali ’principal coordinate analysis’) ter analizo na podlagi Bayesovega modela. Raziskava je pokazala, da se obe populaciji med seboj razlikujeta, vendar med njima obstaja tudi določena »komunikacija«. Znotraj vsake od populacij divjih češenj smo opazili relativno visoko stopnjo genetske sorodnosti kot tudi uniformnosti.