Cost-benefit Analysis of an Apple Orchard in the Republic of Srpska - Jalić, Nemanja; PAŽEK, Karmen; VAŠKO, Željko (Agricultura Scientia, 2022)
Primerjalna analiza skupnih stroškov in prihodkov nasadov jabolk v Republiki Srbski. Z raziskavo smo želeli analizirati finančni učinek investicije v nasade jabolk v Republiki Srbski. V ta namen je bila uporabljena metoda Cost - Benefit analize (CBA). Podatki o investicijskih stroških nasadov, letni stroški proizvodnje, količine pridelka in letni prihodki so bili zbrani na podlagi nestrukturirane ankete. Anketa je bil izvedena neposredno v praksi, v sadjarskem podjetju "Agroimpex Nova". Nekateri vhodni podatki so bili pridobljeni v obstoječi strokovni literaturi. Osnovna sredstva, materialni stroški, storitve, plače, krediti in stroški amortizacije so strukturirani in ocenjeni za 15-letno obdobje. Podobno velja za prihodke. Kot najpomembnejši parametri analize so v raziskavi ocenjeni naslednji kazalniki: obdobje vračila investicijskega vložka, neto sedanja vrednost (NPV) in interna stopnja donosa (IRR). Rezultati kažejo, da je višina investicije v nasade jabolk 2.836.316 €, neto prihodki za 15 let trajanja projekta pa lahko dosežejo vrednost 5.054.705 €. Vrednost letnega denarnega toka je ocenjena na 2.218.389 €. Vrednost NPV, ob predpostavljeni 6 % diskontni stopnji, znaša 927.691 €. Ocenjena neto sedanja vrednost na hektar znaša 46.385 €. Nediskontirana doba povratka investicije dosega vrednost 7.973 let. Vračilna doba z upoštevano 6 % diskontno stopnjo je daljša in sicer 9,313 let. Interna stopnja donosa doseže vrednost 16,13 %. Glede na rezultate analize, lahko sklepamo, da je naložba v nasad jablan v Republiki Srbski finančno izvedljiva in iz vidika investitorjev zanimiva naložba.