Birth order, suckling behaviour and growth in piglets: a case study of the extreme delay in birth of two surviving piglets - Lončarič, Ana; Prevolnik Povše, Maja; Skok, Janko; Škorjanc, Dejan (Agricultura Scientia, 2021)
Zaporedje rojstva, sesno obnašanje in rastnost pujskov: študija primera ekstremne zakasnitve rojstva dveh preživelih pujskov. Pri prašičih je zakasnelo rojstvo povezano z višjo stopnjo umrljivosti, pri čemer ekstremna zakasnitev praviloma pomeni prenatalno smrt. V članku je predstavljena študija primera izredne zakasnitve rojstva dveh preživelih pujskov (zakasnela pujska), ki sta se rodila 15 ur po začetku, oziroma 12 ur po tem, ko je bil rojen zadnji pujsek glavnega dela prasitve. Preostanek opazovanega gnezda (n=12) smo razdelili na dve podskupini, zgodnje rojeni (n=6, rojeni v prvih 80 minutah) in pozno rojeni pujski (n=6, rojeni v naslednjih 80 minutah od začetka prasitve). Sesno obnašanje, preživetje in rastnost pujskov smo preučevali v povezavi z rojstnim zaporedjem, pri čemer smo posebno pozornost namenili zakasnelima pujskoma. V splošnem se je sesna stabilnost z naraščajočim zaporedjem rojstva zmanjševala; zakasnela pujska sta imela popolnoma nestabilno sesanje. Za prvo sesanje so pujski večinoma izbirali zadnje seske, kasneje, ko je bil sesni red že vzpostavljen, pa so zgodaj rojeni pujski najpogosteje sesali na sprednji, pozno rojeni pa na zadnji polovici vimena. Zakasnela pujska sta takoj po rojstvu izbrala seske na srednjem delu vimena, kasneje pa sta preferenčno sesala na različnih delih (na 2. in 6. sesnem paru). Rastnost zakasnelih pujskov je bila nižja, čeprav neznačilno (kar je verjetno posledica majhnega vzorca) v primerjavi s pozno in predvsem zgodnje rojenimi pujski. Kljub izjemni zakasnitvi rojstva nismo ugotovili jasne povezave s sesnim redom in njegovo stabilnostjo, porodno oziroma telesno maso in dnevnim prirastom. Preživetje pujskov, rojenih s tolikšno zakasnitvijo, je samo po sebi izjemen pojav, ki pa ga v kontekstu dane raziskave ne moremo pojasniti.