Perceptions of a Vegetarian Diet Among Students - Janžič, Barbara; Bukovac, Vesna; Skalicky, Marjan; Kraner-Šumenjak, Tadeja (Agricultura Scientia, 2021)
Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti. V vegetarijanski prehrani najdemo veliko nadomestkov mesa in mesnih izdelkov, ki posnemajo okus mesa. Ti izdelki lahko zavedejo oziroma prevarajo marsikaterega vsejedca. Zanimalo nas je, ali študentje ločijo med izvori narezkov (mesni, vegetarijanski, veganski) ter katera vrsta narezka jim je bolj všečna po okusu in videzu. Pri ločevanju izvora narezkov so se študentje zmotili le pri enem od petih izdelkov (vegetarijanskem izdelku). Rezultati senzorične analize so pokazali, da so študentje vse vzorce z izjemo veganskega dimljenega, pozitivno sprejeli. Trenutna študija je tako pokazala, da bi lahko nadomestki mesa predstavljali učinkovit način za zmanjšanje porabe mesa, ne da bi pri tem preveč ogrozili senzorično kakovost.