Blood Profile of Growing Rabbits Fed Pro-Vitamin A Fortified Cassava Peel Meal Based Diets - JIWUBA, Peter-Damian Chukwunomso; ILO, Stanley Uzochukwu; AMADURUONYE, Wisdom; AZODO, Nonye Lilian; UZOMA, Chinenye (Agricultura Scientia, 2021)
Krvna slika pitovnih kuncev, krmljenih z obroki na osnovi s provitaminom A obogatene lupine kasave. V raziskavi so preučevali vpliv 61 dni trajajočega krmljenja pitovnih kuncev z obroki, ki so vključeval s provitaminom A obogateno lupino kasave (pro-ALK), na hematološke in serumske biokemične parametre. Obroki T1, T2, T3 in T4 so bili oblikovani tako, da so vključevali 0, 15, 30 in 45 % pro-ALK. V popolnoma slučajni poskusni zasnovi so bili kunci naključno razporejeni v štiri poskusne skupine po 12 živali, pri čemer so 4 kunci predstavljali ponovitev. Zadnji dan raziskave so vsaki živali odvzeli vzorce krvi, v katerih so analizirali hematološke in serumske biokemične kazalce. Rezultati okvirne sestave eksperimentalnih obrokov so pokazali, da so imele skupine T2, T3 in T4 višje (p<0,05) vsebnosti pepela kot obrok T1, obrok T1 pa je imel višjo vsebnost (p<0,05) presnovne energije v primerjavi z obrokoma T3 in T4. Rdeče in bele krvne celice so se znatno povečale (p<0,05) pri 15, 30 in 45 % vključitvi pro-ALK. Obroka T3 in T4 sta imela večje vrednosti (p<0,05) za volumen celic, vsebnost hemoglobina, povprečni celični hemoglobin in povprečno koncentracijo celičnega hemoglobina kot obroka T1 in T2. Poskusne skupine (T2, T3 in T4) so imele značilno višje vrednosti (p<0,05) skupnih beljakovin, globulina, kreatinina, skupnega bilirubina in aspartat aminotransferaze. Ravni holesterola in sečnine so se znatno znižale (p<0,05) pri obrokih T3 in T4. Vsi v krvi analizirani parametri so bili v normalnem fiziološkem območju za klinično zdrave kunce, kar kaže, da je bil pro-ALK koristen za tvorbo krvi in zdravje kuncev. Najboljši rezultati so bili dobljeni pri obroku T4, zaradi česar je bil ta obrok priporočen za izboljšanje prireje kuncev.