The Occurrence of Cultivated Plants in the Region of Styria from the Palaeolithic till the Middle Ages - Paušič, Andrej; Šušek, Andrej (Agricultura Scientia, 2021)
Pojavnost gojenih rastlin na področju Štajerske od paleolitika do srednjega veka. V delu so zbrani arheobotanični popisi rastlinskih makroostankov, najdenih v arheoloških grobiščih širšega območja Štajerske. Glavni namen tega preglednega članka je predstaviti najpomembnejše kultivirane rastline, ki jih je človek gojil v omenjeni regiji, v daljšem časovnem obdobju ali časovnem oknu. Rezultati raziskave kažejo, da je človek na območju Štajerske gojil proso (Panicum miliaceum) in pšenico enozrnico (Triticum monococcum), že v bakreni dobi. V bronasti dobi na omenjenem območju zasledimo rastlinske makroostanke ječmena (Hordeum vulgare) in pire (Triticum spelta), ter ostanke pšenice enozrnice in prosa. Železna doba je čas, ko na območju raziskav najdemo ostanke novih vrst poljščin. To sta laški muhvič (Setaria italica) in navadni lan (Linum usitatissimum). Za Štajersko je pomembno Rimsko obdobje, ko v regiji prvič najdemo makroostanke plodu navadnega oreha (Juglans regia). V antičnem obdobju ter v srednjem veku se v regiji pojavljajo številne pomembne vrste poljščin iz prejšnjih zgodovinskih obdobij, z izjemo ovsa (Avena sativa) in trde pšenice (Triticum durum), katerih rastlinski ostanki v obravnavanih grobiščih niso bili najdeni.