Effects of Oxidation-Reduction Potentials on Soil Microbes - Dayo-Olagbende, Gabriel Olufemi; Adejoro, Solomon Alaba; Ewulo, Babatunde Sunday; Awodun, Moses Adeyemi (Agricultura Scientia, 2020)
Učinek oksidacijsko-redukcijskega potenciala na talne mikrobe. Talni mikrobi so pomembni pri različnih procesih, ki prispevajo k rodovitnosti tal, razpoložljivosti hranil in prehrani rastlin. Delovanje talnih mikroorganizmov je odvisno od okolja, v katerem živijo. Mikrobi so lahko aerobni ali anaerobni, odvisno od njihovih potreb po kisiku. Oksidoredukcijske reakcije so v anoksičnih okoljih pogoste in mikrobi se nanje odzivajo na različne načine. Cilj te raziskave je preučiti vpliv oksidacijsko-redukcijskega potenciala tal na aktivnost talnih mikroorganizmov. Rezultati raziskave so pokazali, da so močno reducirana tla bolj ugodna za razvoj populacij bakterij kot pa populacij gliv. Ugotovljeno je bilo, da so za preživetje gliv najbolj ugodna oksidirana in zmerno reducirana tla, medtem ko lahko močno reducirana tla negativno vplivajo na njihov obstoj. Aerobne bakterije uspevajo najbolje v oksidiranih in zmerno reduciranih tleh. V teh pogojih so bile izmerjene tudi najvišje vrednosti mikrobnega dihanja v tleh.