Credit Constraint and Technical Efficiency of Smallholder Cassava Farmers in Osun State, Nigeria - Kehinde, Ayodeji Damilola; Olatidoye, Muyiwa Sunday (Agricultura Scientia, 2020)
Kreditna sposobnost in tehnična učinkovitost manjših pridelovalcev kasave v državi Osun State, Nigeria. Cilj raziskave je bil preučiti vpliv kreditne sposobnosti na tehnično učinkovitost manjših pridelovalcev kasave v državi Osun v Nigeriji. Osnovni podatki za 200 kmetov pridelovalcev kasave so bili zbrani s pomočjo strukturiranega vprašalnika z večstopenjskim vzorčenjem. Zbrani podatki so bili analizirani z uporabo opisne statistike in stohastičnega modela meje. Rezultati opisne statistike so pokazali, da je večina (81%) pridelovalcev kasave moškega spola, starih v povprečju 44,1 (±14,9) let. Približno 86 % anketirancev je poročenih in živijo v gospodinjstvih s povprečno 6,9 (±3,5) družinskimi člani. Rezultati raziskave so nadalje pokazali, da je 65% anketiranih kreditno omejenih ali nesposobnih. Rezultati, pridobljeni s pomočjo stohastičnega modela meje, so pokazali, da so imeli pridelovalci kasave v povprečju 73,6-odstotno tehnično učinkovitost pri proizvodnji kasave. Dejavniki kot so dostop do posojila, omejena vrednost posojila in stopnja izobrazbe so v največji meri določali tehnično učinkovitost pridelovalcev kasave. V raziskavi so zaključili, da je večina pridelovalcev kasave kreditno omejenih ali nesposobnih, saj znesek prejetega posojila ne zadostuje za financiranje proizvodnje, kar nadalje vpliva na tehnično učinkovitost. Na osnovi tega so avtorji priporočili, da organizacije, ki dajejo kmetijska posojila pridelovalcem kasave, povečajo svoje kreditne storitve. Na ta način bodo pridelovalci kasave lahko izboljšali tehnično učinkovitost.