Determination of Sambucus Interspecific Hybrid Structure using Molecular Markers - Šiško, Metka; Ivanuš, Anja; Ivančič, Anton (Agricultura Scientia, 2020)
Določitev strukture medvrstnih križancev iz rodu Sambucus z uporabo molekulskih markerjev. Fenotipska in genotipska raznolikost znotraj rodu Sambucus je sorazmerno zelo omejena. To raznolikost lahko učinkovito povečamo z medvrstnimi križanji. Namen raziskave je bil uporabiti molekulske markerje (mikrosatelite) za določanje strukture vzorčenih medvrstnih križancev bezga oz. določiti, katere vrste bezga so bile uporabljene pri oblikovanju posameznih medvrstnih križancev. V raziskavo je bilo vključenih 47 genotipov rodu Sambucus (starševske vrste in/ali medvrstni križanci) in uporabljeno je bilo šest mikrosatelitskih lokusov. Metoda združevanja je analizirane genotipe razvrstila v štiri glavne skupine. Prva glavna skupina je vključevala dve podskupini: eno s taksoni in križanci, ki vključujejo S. racemosa (v širšem smislu), druga pa je vključevala dve sorti S. nigra. V drugi glavni skupini je bila podskupina, v kateri so bili križanci med S. javanica in S. nigra, in podskupina, ki je vključevala F1 križance med S. javanica in S. ebulus. Tretja glavna skupina je obsegala podskupino s križanci med S. javanica in S. nigra ’Black Beauty’, podskupino s križanci, ki vključujejo S. javanica, S. nigra in S. racemosa (miquelii), podskupino s povratnim križanjem S. javanica × (S. javanica × S. ebulus) in en nedoločljivi medvrstni križanec. Četrta glavna skupina je vključevala podskupino z F1 križanci S. javanica × S. ebulus, podskupino, ki vključuje različne taksone S. racemosa (v širšem smislu), in podskupino, ki vključuje križance med S. cerulea in S. javanica, z in brez S. nigra. Naša raziskava kaže, da je molekulska analiza lahko zelo koristna za določanje nekaterih neznanih, a strukturno enostavnih medvrstnih križancev iz rodu Sambucus. V primeru bolj zapletenih kombinacij medvrstnih križanj pa uporaba mikrosatelitov verjetno ni najboljša rešitev.