Expressing Added Value in Food Supply Chains

Avtorji

  • Nejc Zidar University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Jernej Turk University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Jernej Prišenk University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede https://orcid.org/0000-0002-6799-5378 (neavtoriziran)

DOI:

https://doi.org/10.18690/agricsci.20.2.4

Ključne besede:

food supply chain, value-added, indicators, sustainability, economic, social and environmental aspect

Povzetek

Izražanje dodane vrednosti v verigah preskrbe s hrano. Agroživilske verige z dodano vrednostjo so verige, ki ohranjajo pozitivne družbene, okoljske in skupnostne vrednote, vključene v proizvodni proces od primarnega pridelovalca do končnega potrošnika in zagotavljajo ekonomsko oziroma socialno vzdržnost ter okoljsko trajnost, s čimer predstavljajo obliko trajnostnega agroživilskega proizvodnega sistema. Vrednotenje dodane vrednosti v posamezni verigi temelji na kazalnikih, ki predstavljajo orodje za merjenje sprememb dejanskega stanja oziroma prikaz trendov uspešnosti doseganja zastavljenega napredka oziroma ciljev. Predstavljeni kazalniki so oblikovani na podlagi javno dostopnih statističnih podatkov in tuje literature ter omogočajo vrednotenje dodane vrednosti v različnih živinorejskih verigah na agregatni ravni (govedorejska, prašičerejska in mlečna veriga) in temeljijo na razpoložljivih javno dostopnih statističnih podatkih v Republiki Sloveniji. Potreba po oblikovanju kazalnikov dodane vrednosti v živinorejskih agroživilskih verigah izhaja iz velikih razlik v strukturnih spremembah sektorja in razvitosti ter gospodarske uspešnosti različnih živinorejskih panog.

Biografije avtorja

  • Nejc Zidar, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

  • Jernej Turk, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

  • Jernej Prišenk, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

Objavljeno

10.11.2023

Številka

Rubrika

Articles

Kako citirati

Zidar, N., Turk, J., & Prišenk, J. (2023). Expressing Added Value in Food Supply Chains. Agricultura Scientia, 20(2), 31-40. https://doi.org/10.18690/agricsci.20.2.4

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)