Cyanide Contents in Pits of Cherries, Gages and Plums Using a Modified Sensitive Picrate Method

Avtorji

  • Luka Grgurič University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Tadeja Kraner Šumenjak University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Janja Kristl University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

DOI:

https://doi.org/10.18690/agricultura.19.1.43-50.2022

Ključne besede:

cianid, koščice, češnje, ringloji, slive

Povzetek

Uporaba pikratne metode za določitev vsebnosti cianida v koščicah češenj, ringlojev in sliv. Cianogeni glikozidi so prisotni v vsaj 2500 taksonomskih skupinah različnih rastlinskih družin, ki vključujejo številne gospodarsko pomembne sadne vrste. Koncentrirajo se v semenih plodov in lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, ker se pri hidrolizi sprošča cianid. V naši raziskavi smo s pikratno metodo določili vsebnost skupnega cianida v koščicah češenj (Prunus avium L.), sliv (Prunus domestica L.) in ringlojev (Prunus domestica subsp. italica (Borkh.) Gams). Najnižjo vsebnost (19,6 μg/g) smo izmerili v koščicah akcesije češnje R x L 98 in najvišjo (310 μg/g) v akcesiji ringloja 6319. Znatne razlike v vsebnosti cianida smo zabeležili tudi znotraj sadnih vrst s koeficienti variacije 56,9 % pri češnjah, 54,4 % pri slivah in 30,5 % pri ringlojih. Primerjava srednjih vrednosti znotraj sadnih vrst je pokazala, da je vsebnost cianida v koščicah ringlojev statistično značilno višja kot v koščicah sliv in češenj.

Biografije avtorja

  • Luka Grgurič, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

  • Tadeja Kraner Šumenjak, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

  • Janja Kristl, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče. Slovenija. E-pošta: janja.kristl@um.si.

Objavljeno

25.07.2022

Številka

Rubrika

Articles

Kako citirati

Grgurič, L., Kraner Šumenjak, T., & Kristl, J. (2022). Cyanide Contents in Pits of Cherries, Gages and Plums Using a Modified Sensitive Picrate Method. Agricultura Scientia, 19(1), 43-50. https://doi.org/10.18690/agricultura.19.1.43-50.2022

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)