A Review of Tannins in Berries

Avtorji

  • Barbara Bernjak University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Janja Kristl University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

DOI:

https://doi.org/10.18690/agricultura.17.1-2.27-36.2020

Ključne besede:

elagitanini, proantocianidini, jagode, maline, borovnice, aronija

Povzetek

Tanini v jagodičevju – pregled. Tanini so skupina polifenolnih spojin, ki jih kot sekundarne metabolite sintetizirajo in akumulirajo višje rastline. Delimo jih na hidrolizabilne tanine in proantocianidine. Prisotni so v številnih rastlinskih tkivih v obliki različnih struktur in v različnih količinah. Pregledni članek ponuja kratek pregled o porazdelitvi taninov v rastlinah in povzema trenutno znane izsledke o taninih v jagodah, malinah, borovnicah, ki so najpogosteje gojeno in konzumirano jagodičevje ter aroniji, ki je postala priljubljena v zadnjih desetletjih. Povzeti so tudi učinki predelave in skladiščenja na taninsko sestavo in njihova vsebnost v izdelkih.

Biografije avtorja

  • Barbara Bernjak, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče. Slovenija. E-pošta: barbara.bernjak@um.si.

  • Janja Kristl, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče. Slovenija. E-pošta: janja.kristl@um.si.

Objavljeno

30.05.2021

Številka

Rubrika

Articles

Kako citirati

Bernjak, B., & Kristl, J. (2021). A Review of Tannins in Berries. Agricultura Scientia, 17(1-2), 27-36. https://doi.org/10.18690/agricultura.17.1-2.27-36.2020

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)